Egy szavazaton múlt

Egyetlen szavazaton múlt, hogy nem a Balatonon rendezhetjük meg a Dragon osztály 2026. évi Európa-bajnokságát. A Magyar Dragon Szövetség az Alsóörs Marinával közösen – a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával – pályázott az egyik legnépszerűbb World Sailing osztály fajsúlyos eseményének magyarországi rendezésére. 

„Prezentációnk remekül sikerült” – mondta el Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke, aki Londonban mutatta be a pályázatot a Nemzetközi Dragon Szövetség (IDA) közgyűlésének résztvevőivel. Mivel a jelenlegi szabályozások értelmében már csak két évente, a páros években rendeznek EB-t (a páratlan években világbajnokságokra kerül sor), jelentősen megnőtt az érdeklődés a kontinensviadalok rendezése iránt. A konkurencia kemény volt: a franciaországi Cannes, az osztály egyik legkedveltebb regattáinak színhelye, illetve a finnországi Helsinki, amely különösen az északi flották számára vonzó terep. 

A magyar prezentáció – a korábbi EB-kről készült filmes és képi anyaggal, valamint a Marina Alsóörs vonzó ajánlatát bemutató prezentációval – nagy sikert aratott. A német nyelvű országok, az USA, Kanada, Törökország és Ausztrália képviselői azonnal mellénk álltak. Végül nagyon szoros szavazás következett, amelyen Cannes és a Balaton is egyaránt 10-10 szavazatot kapott, Helsinki viszont 11-et, így a 2026-os EB-t végül Finnország rendezheti meg. 

Csüggedésre azonban semmi ok: egy esetleges 2027. évi rendkívüli EB (ebben az évben nem lesz világbajnokság) vagy a 2028-as Európa-bajnokság is alkalom lehet arra, hogy újra pályázzunk. Köszönjük az Alsóörs Marina és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatását, és gratulálunk Helsinkinek!